Икономика

Една от най-стабилните икономики в Африка

Мавриций е една от най-стабилните икономики в Африка с годишен ръст от 5% за последните две десетилетия. Силно зависим от производството на захар преди, Мавриций насочва своето развитие и в други икономически дейности: финансови услуги; информационни технологии; аутсорсинг на бизнес процеси, кол-центрове услуги, счетоводството, иновативни технологии; строителство; експорт на риба и рибни продукти. Развиващи се нисшови сектори са фармацифтичната индустрия, частни клиники, здравеопазване, научни разработки, частини университети, развлекателния бизнес, филмово производство, обработка и търговия на съпоценни и полускъпоценни камани и минерали, възобновяема енергия и др.

Столицата Порт Луи (приблизително 150 хил. ж.), е вторият по значение финансов център на Африка след Йоханесбург. Градът има също така най-високия жизнен стандарт в Африка, тук е разположено и най-голямото пристанищно съоръжение в Индийския океан.

Мавриций е избиран за пет поредни години начело на класацията за най-добре управляваните държави в Африка. Според Индекса за демокрация, Мавриций е единствената африканска държава, която упражнява “пълна демокрация”.

Мавриций е една от най-динамично развиващите се страни в Африка. Въпреки несигурността в световната икономика, инвеститорите продължават да считат Мавриций за привлекателна инвестиционна дестинация и своеобразен “портал” към континентална Африка. Актуална икономическа информация и съдействие при търговия и инвестиции може да се намерите на линковете по-долу.

Островът се превръща в една от водещите в света дестинации за лукс туризъм. Мавриций получава три пъти наградата “Водеща световна островна дестинация”, награди за “Най-добрият плаж в света”, “Водеща голф дестинация”. Малката страна посреща над 1 милион туриста годишно и може да се похвали с един от най-високите проценти в света на завърнали се туристи.

For latest economic news, trade and investment posibilities in Mauritius, please visit:

Mauritius Trade Portal
Economic Board Of Investment Mauritius
The Mauritius Chambers of Commerce and Industry

Mauritius International Benchmarks

The World Bank
The Heritage Foundation
Wikipedia